Hasznos információk

A leggyakoribb kérdések a laminált padló kapcsán

Milyen helyiségbe milyen laminált padló ajánlott?

A háló- és gyermekszobákba (ahová már jóval kevesebb koszt hordunk be) alacsonyabb kopásállóságú laminált padló.(AC2, AC3 osztályú) is megfelelő,
 azonban a konyhába és étkezőbe, nappali és más, nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe javasolt a magasabb kopásállóságra tervezett laminált padlót fektetni (AC3, AC4 osztályú).
 Irodahelyiségekbe és nagyforgalmú ügyfélvárókba csak a direkt erre kialakított, erős kopásállósági osztályba (AC4, AC5) sorolt laminált padlók alkalmasak.

Célszerű laminált padlót fektetni a konyhába?

Mivel a legfelső rétege kopás- és mérsékelten karcálló, a laminált padló nyugodtan alkalmazható a konyha padlójának burkolására is. A padlólapok rendkívül szorosan kapcsolódnak össze, így a véletlenül kiömlött folyadék nem okoz problémát - azonban célszerű minél hamarabb feltörölni. A konyhában - a helyiség használatából adódóan - a laminált padló sűrűbben igényel tisztítást, de a súrolás kerülendő. Nincs is szükség rá, mivel a laminált padló felületén a kosz, por nem tapad meg, így többnyire elég egy "száraz" tisztítás törlőronggyal. Esetenként használhatunk enyhén megnedvesedett törlőrongyot, vagy alaposan kicsavart felmosó ruhát.

Alkalmazható laminált padló a padlófűtéshez?

Meleg vizes padlófűtésnél igen, viszont az elektromos padlófűtés esetén nem ajánlott az erős átmelegedés miatt (28 C fok fölött a laminált padló károsodhat).

Beépíthető a laminált padló a meglévő burkolatra?

Ajánlott minden korábbi padlóburkolatot (padlószőnyeg, parketta stb.) eltávolítani, és teljesen sík, víz- és pormentes, sima aljzatra fektetni a laminált padlót. Az aljzat nedvesség tartalma 2% alatti kell legyen (CM készülékkel mérhető).
Az előkészítés után le kell teríteni a párazáró fóliát (illesztés esetén 20 cm-s átfedéssel), majd erre a rétegre kerül rá a lépészaj csökkentő alátét. Ezután következhet a laminált padló. Gyakran a már meglévő PVC, linóleum rétegre, esetleg faburkolatra rakják le a laminált padlót - ilyenkor elhagyható párazáró fólia. 
Fontos: Ha a laminált padló nem az előírásoknak megfelelően kerül burkolásra, elveszti garanciáját (amely akár 15-25 év is lehet).

Használhatók a laminált padlón görgős székek?

Igen, de fontos, hogy megfelelő védelemmel lássuk el a felületet. Manapság már nem probléma az irodai székeket puha görgőkkel megrendelni. Ezek jelentősen megnövelik a laminált padló élettartamát, amely így sokáig megőrzi újszerű megjelenését. 
A kemény görgőknél a por, apró kvarcos szennyeződések a görgő alá kerülve megtörhetik a laminált felületet, így a laminált padló karcos lesz és elveszti a nedvességgel szembeni ellenállását.

Hogyan tisztítsuk a laminált padlót?

A laminált padló napi ápolása gyakorlatilag a kosz eltávolítását jelenti egy száraz törlőronggyal. Intenzívebb tisztításhoz használható enyhén nedves törlőrongy. A port, homokot és egyéb laza szennyeződést porszívóval lehet eltávolítani. Tisztítószerként a kifejezetten laminált padlókra kifejlesztett szereket ajánljuk alkalmazni.

Le lehet ragasztani a laminált padlót?

A padló leragasztása kifejezetten ellenjavasolt. Leragasztás esetén a jótállás érvényét veszti. Az aljzathoz való ragasztás költséges, időigényes és igen bonyolult művelet. Az aljzatnak tökéletesen egyenletesnek és nedvességállónak kell lennie. Ezen felül drága, kétkomponensű ragasztót kellene használni a laminált padló leragasztásához az aljzatra.

Mire valók az alátét rétegek?

Az alátét rétegek feladata az aljzat kisebb egyenetlenségeinek kiegyenlítése, továbbá a hő- és hangszigetelés. A felszálló pára által okozott problémák elkerülése érdekében párazáró fóliát kell lefektetni minden esetben. A hangszigetelés terén kétféle zajt különbözetünk meg: a közvetített és a visszavert zajokat. Közvetített zajok, amelyeket az alattunk lakó hall, ha mi a padlón sétálunk. Visszavert zajok, amelyeket mi hallunk, ha a padlón járunk. A laminált padló alatti alátétlemez minimumra csökkenti ezeket a zajokat, minden többszintes épületben javasolt alkalmazni.

Mennyire karcálló a laminált padló?

A laminált padló felülete műgyantából készül, ami karcálló, de nem karcmentes (a szabványokat és tűrésértékeket az európai irányelvek határozzák meg). Az éles tárgyak, a cipőre tapadt kosz, homok, stb. megsérthetik a laminált padló felületét, ezért tegyük meg a kellő intézkedéseket (pl. lábtörlő a bejáratnál, bútorok lábainak megfelelő védelemmel történő ellátása). 
Az éles körmű állatok (kutya, macska) is okozhatnak karcolódást. Porszívózás előtt ellenőrizzük, hogy a kerekek és a kefe nem túl kemények vagy nem sérültek-e, és szabadon mozognak.

Fel tud töltődni statikusan a laminált padló?

A laminált padló nem tud statikusan feltöltődni, csak a helyiségben tartózkodó személy. Ez a hatás kiküszöbölhető az adott helyiség pártartalmának növelésével (min. 45-60%).

Lerakás előtt mennyi ideig kell a laminált padlót a burkolandó helyiségben tárolni?

Legalább 48 órát javasolt a laminált parkettát az adott helyiségben tárolni, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét.

Mennyi ideig szükséges a laminált parkettát a helységben tárolni lerakás előtt?

Minimum 48 órát javasolt a burkolandó helységben tárolni a laminált padlót, annak érdekében, hogy átvegye a szobahőmérsékletét.

Szabad lakkozni a laminált padlót?

Nem! A műgyantára nem tapad megfelelően a lakk, ezért "levelesen" leválik a felületről. Ráadásul a lakk megkarcolódása esetén nincs lehetőség a visszacsiszolásra sem, mert a laminált padló elvesztené a felületén megtalálható dekort.

A leggyakoribb kérdések a fa parkettákról

Mit mutat a Brinell-teszt?
A Brinell érték meghatározása: egy acél golyó gépi erő által történő nyomása a szalagparketta felületén. Ha kisebb a golyó által hagyott bemélyedés, akkor keményebb a fafelület. Vagyis, minél magasabb a Brinell érték, annál keményebb a parketta felülete.

Lehet padlófűtésre parkettát rakni?
Mivel a fa kiváló hőszigetelő, ezért csak 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható padlófűtés fölé, és a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajokat célszerű választani (pl. tölgy).

Milyen felületkezelési módok vannak?
A felületkezelés lehet gyári, helyszíni, vagy lerakás utáni.
A felületkezelő anyag lehet lakk, pác, olaj, viasz, illetve ezek kombinációi.

Szabad felmosni a parkettát?

Csak alaposan kicsavart törlőrongyot szabad a tisztításhoz alkalmazni. A víztől a parketta bedagad, vízfoltos lesz, a kiszáradást követően pedig zsugorodik, hézagossá válik. A kifejezetten fapadlók tisztítására kifejlesztett tisztítószerek alkalmazása ajánlatos.

Segíthetünk?
Telefonos ügyfélszolgálat
Poráczki Gabriella:
+3620-4989400
Hétfő - Péntek:
9:00 - 17:00
Laminált - és fa padló szakértő:
Takács László:
+3620-2603321
Elektronikus elérhetőség: